Reisverslag studiereis Colorado mei 2018


Studiereis Colorado 2018 was één groot avontuur! Van 4 t/m 14 mei verbleven 22 deelnemers in Colorado (U.S.A) voor de reis van hun leven. Tijdens de studiereis stond de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de deelnemer centraal. Onderwerpen die aan bod kwamen waren duurzaamheid, verschillende onderwijsvormen natuurlijk “Nature & Awareness.” 

 

Wij zijn ontzettend trots op Emmie ten Hoorn, student Recreatie en Gezelschapsdieren en oprichter van stage  en studiereisbureau Learn on the Fly. Emmie, hoofdorganisator van deze reis, heeft haar passie gevonden en zet haar verworven vaardigheden van de opleiding kennismanager Recreatiedieren in voor de missie: “Connecting people and knowledge across the globe.”  

 

‘’Het organiseren van een studiereis als deze is niet gemakkelijk’’ vertelt Emmie ons. Het regelen van een passende accommodatie en het vinden van een uitdagend en divers activiteitenprogramma die een transfer maakt van theorie naar praktijk vergt veel voorbereiding. Alles moet kloppen. “Ik probeer het beste in iedereen naar boven te halen. Als ik tijdens de reis andere zie stralen en leren, als ik kippenvel krijg, dan is mijn missie geslaagd. Ik vind het daarbij belangrijk niet zelf op de voorgrond te willen staan. De deelnemers moeten stralen, dit is hun reis. Uiteindelijk maken die, samen met alle ervaringen, momenten en nieuwe vriendschappen de reis onvergetelijk.  

Scout out the trip!

Om een reis als deze te organiseren is Emmie zelf twee keer naar Amerika gegaan voor het opbouwen van een netwerk, personen en bedrijven te bezoeken en zodoende het beste programma te ontwikkelen. Dit kost veel inzet, doorzettingsvermogen en vergt een goede achterban. Wij kunnen niet anders zeggen: de reis was top geregeld. Dankjewel Emmie voor deze onvergetelijke ervaring! Natuurlijk past ons hele reisverslag niet op één A4-tje. Daarom hieronder enkel de hoogtepunten van onze reis. 

Estes Park in de Rocky Mountains
Estes Park in de Rocky Mountains

Dag 2: Quote of the day: You can’t change the world but you can make a difference

Zondagmorgen 6 mei trapte wij af met een bezoek aan Larry’s Bizon farm. Na een wilde rit door het weiland en met de bizons op een paar meter van ons vandaan ( lees een wildsafari over ruig terrein met de huurauto’s..) sloot Larry de rondleiding af met een prachtig en inspirerend verhaal bij de pond ( zwemvijver) met de bizons en de Rocky Mountains op de achtergrond.  

 

De middag stond in het teken van de Boulder Rural Fire Rescue waar Captain Fire Chief Rob Kaplan ons alles heeft verteld over groepscohesie en het verschil in training voor Volunteer en Career Fire Fighters. Wist je dat 50% van de brandweermannen die jaarlijks omkomen in de U.S.A. het gevolg is van hartklachten/ te weinig conditie? En wil je in Amerika brandweerman worden? Dan heb je hier diverse opleidingen en tests voor nodig.  Hoe anders werd de rondleiding afgesloten met een echte ‘’pole sliding’’ en een kijkje tussen alle brandweerauto’s en het materieel.  

Captain Fire Chief Rob Kaplan van de Boulder Rural Fire Department
Captain Fire Chief Rob Kaplan van de Boulder Rural Fire Department

Dag 3: Quote of the day: The Land Needs People!

In 2013 was er een enorme overstroming in Colorado Front Range. Vele wegen waren compleet weggeslagen, natuur en ecosystemen verwoest en mensen waren maandenlang afgesloten van de buitenwereld. Wildland Restoration Volunteers is een non-profit organisatie die zich inzet de natuur te herstellen. En dit allemaal in samenwerking met vrijwilligers. Handen uit de mouwen dus! Vandaag waren wij in Button Rock Preserve. Onder leiding van Luke McNally en vrijwilliger Mary hebben wij ruim 2000 plantjes aangeplant in een keiharde rivierbedding in nog geen 6 uur tijd. Team building! 

Dag 4: Wilderness Day in Big Elk Meadows- de Rocky Mountains

Het vertrouwen in elkaar wordt op de proef gesteld als je enkel elkaars schouder voelt. Sensitive deprivation, het wegnemen van zintuigen, is een prachtige manier om dichter bij de natuur en jezelf te komen. Maar ook de primitive skills als vuur maken, lepels snijden uit hout en koers bepalen door middel van een kompas. Een dag als deze versterkt niet alleen de groepsband maar is voor ons ook een ware eye-opener. Instructeurs voor deze dag? Niemand minder dan onze eigen Wilderness experts Emmie en Amerikaans docent Eli McCutchen.  

Vuur maken is teamwork!
Vuur maken is teamwork!

Dag 5: Het gaat niet om wat je leert, maar hoe je leert. Iedereen leert op zijn eigen manier

Vandaag deden wij twee verschillende maar zeer interessante scholen aan. In de morgen The Kiva Center, een programma die zich inzet en richt op kinderen die thuisonderwijs krijgen. Eén dag in de week komen deze kinderen samen en leren alles over de natuur, verzorgen van dieren en andere buitensportactiviteiten. Wij gingen die morgen down-under en waren één met het programma dat in het teken stond over de bescherming van bomen in het bos. In de namiddag namen wij een kijkje bij The Tara Performing Arts School, een Waldorf High school.  Hier krijgen wij alles te horen over deze kleine privé school. De belangrijkste les van vandaag is dat een leerling zijn eigen leraar is, en het beste leert van zijn eigen fouten. 

 

Dag 7: Colorado Horse Rescue (CHR)

Dit is een non-profit organisatie die zich inzet voor verwaarloosde en mishandelde paarden. Wist jij dat we met de inzamelingsactie in april jl. 1000 dollar hebben opgehaald? Met ons bedrag is Quarter horse Hazel May verzekerd van een gouden stalletje in de toekomst. Shawna English, Manager of Education nam geëmotioneerd de cheque in ontvangst. Wist je dat het slachten van paarden in Amerika niet is toegestaan? Paarden die hun eigenaar verliezen worden tijdens grote veilingen opgekocht door Kill buyers. In grote aantallen gaan deze dieren op transport, dagenlang zonder water en voedsel, naar Mexico waar het slachten van paarden wel is toegestaan. 70% van dit vlees wordt geëxporteerd naar Europa. Nederland, België en Duitsland zijn de grootste afnemers (!)   

 

Dag 9: There is no good or bad, right or wrong

Hoogtepunt en afsluiter van de reis is ons bezoek aan hoefsmid Steve Foxworth en familie. In de eerste lezing krijgen wij alles te horen over de ELPO Hoofcare en waarom het zo belangrijk is om als hoefsmid te weten waar het hoefbeen zich bevindt ipv te kijken naar de stand van de voeten. Wist je dat Steve naast het beslaan van paarden ook de hoeven verzorgd van dieren in verschillende zoo’s? En dat hij naast het werk van hoefsmid is geboren als een motivational speaker? In de presentatie die daarop volgt over leiderschap en keuzes maken in het leven, houdt niemand het droog. Wat een ontzettend mooie speech en wat kan Steve vertellen!  

 

There is no good or bad, right or wrong. We are constantly learning. (Rise with the occasion)  - Steve Foxworth. 

 

Foto’s: Marjolein Stolk     Tekst: Emmie ten Hoorn/ Max van der Meer 

Foto: ELPO hoefsmid STEVE FOXWORTH verzorgt ook de voeten van dierentuindieren.
Foto: ELPO hoefsmid STEVE FOXWORTH verzorgt ook de voeten van dierentuindieren.

Impressie Studiereis Colorado